Vreti sa aveti copii de succes?

Participati activ la cresterea aripilor lor. Ex negativ : copilul :- Mama, vreau sa ma fac pilot. mama: – Da, iar ai inceput cu prostiile. Ai mai vazut tu pe cineva in famila asta pilot?! Ex pozitiv: copilul: Mama, vreau sa ma fac pilot. mama: Da? Minunat! Si ce inseamna sa fii pilot?….Si cum te-ai simti?……Si pe unde ai zbura? ….Si in ce fel de casa ai locui? etc Cunoasteti cazuri de oameni de succes care provin din familii foarte sarace si care au povestit viata lor. Cand, la un moment dat intre 8 si 14 ani crezi cu toata fiinta ta ca vei realiza un lucru, poate ai vazut pe cineva celebru la TV si ti-ai dorit cu toata fiinta sa ajungi intr -o zi ca el/ea. Acel lucru sigur se va intampla. Daca, in schimb, influentat fiind de cei din jur cu credinte limitative de genul: – banii n aduc fericirea…. – n ai sa fii niciodata mai bun decat tatal tau…… – n-o sa iasa niciodata ceva bun din tine etc atunci, suparat fiind pe situatie cu toata fiinta ta, dar deznadajduit, viitorul nu va fi unul de succes.

Alt ex care ajuta la repararea unui „neajuns” de-al copilului, sa zicem performanta la lb engleza e foarte scazuta. Aveti grija sa va auda copilul cand spuneti cuiva, lasand impresia ca voi nu stiti ca el aude: Si am vorbit azi cu doamna de engleza care mi-a spus ca e multumita ca acum merge mai bine, are chiar pronuntie frumoasa!Si ii place doamnei ca-l vede silitor! etc Copilul deja va adormi cu acest gand de implinire si multumire de sine. Ii va creste increderea in el, va avea grija ca sa fie laudat verbal si de doamna de engleza. Va face ca discutia mamei sa devina realitate. Puterea cuvantului……. Ex important de retinut. Cuvintele pot crea asociatii in capul nostru care ne pune pe umeri poveri grele si pe care le ducem  cu dificultate ani de zile dupa. Cand un copil are o problema, plange din cauza a ceva. Parintele ii propune ce stie el ca-l imbuneaza pe copil, de exemplu: – Hai ca-ti ia mami o prajitura, iti da mami o inghetata etc Curand, copilul va asocia „dulcele” cu „confortul” si, ce credeti ca va face cand va da de greu? Nevoia de dulce nu-i va da pace si pot aparea probleme de sanatate, modalitati incorecte de a face fata stresului zilnic etc.

Asadar, fiti atenti ce oferiti drept alternativa „confort” copilului in situatii specifice.  Einstein a spus ca imaginatia e mai importanta decat gandirea. Asa ca…..lasati copilul sa-si foloseasca imaginatia cand vine vorba de viitorul lui. Asistati-l cu intrebari. Purtati-l pe drumul ales de el cu aprecieri si ascultare si o sa-si dea seama singur daca drumul i se potriveste sau nu. O sa aleaga singur si veti fi mandru de alegerea facuta.

luminitacoach.com

Postat în Articole

Lasă un răspuns